Te och vattenkvalitet

Jag har inte tänkt att det här ska bli en teblogg – det finns faktiskt redan en hel del andra intressanta bloggar om te därute, men te har varit ett av mina stora intressen på sistone, så det kommer att komma några inlägg om det.

Te har två ingredienser, teblad och vatten. Vattnet kan man oftast inte välja, utan man tar det man får. Som tur är har vi i Sverige ett av de bästa kranvattnen i världen – vi har förstås hög standard på vattenverken och ganska ren miljö, och dessutom råkar vi ha en berggrund som gör att vi får ett mjukt grundvatten. Enligt det mesta jag läst är mjukt vatten det bästa för te. Vattenhårdhet är väl något som de flesta känner till, om inte annat för att mängden tvättmedel som man ska slänga i tvättmaskinen beror på just vattenhårdheten. Det är ett mått på hur mycket minaraler (främst kalcium- och magnesiumjoner) som är löst i vattnet. Hårt vatten kan sätta sig som en beläggning på kittlar, vattenkokare och tekannor, göra att teet ser grumligt ut, men också påverka smaken av teet. Det te som lär påverkas mest av hårt vatten är grönt te, speciellt sådant som inte har en så kraftig smak.
Om man inte vet vad man har för vattenhårdhet kan man titta på sin kommuns hemsida, eller ringa till kommunen.
Om man bor i Stockholmstrakten är det stor chans att man som jag får sitt vatten från Norsborgs vattenverk, som syns på bilden ovan. Det är nämligen Nordens största vattenverk, som ger vatten till en miljon pers. Det invigdes av Oscar II 1904 och tar sitt vatten från Mälaren.
Själv tycker jag ett det är utmärkt vatten. Hårdhetsgraden är mellan 4 och 5 tyska hårdhetsgrader, vilket innebär ett mjukt vatten.
Om man bor i Skåne är det stor risk att man har hårt vatten i kranarna, vilket i och för sig kan ha fördelar, det lär vara det optimala vattnet för att brygga Zoégas Skånerost, men jag vet inte hur man ska göra med sitt te. Det bästa är nog att försöka jämföra med te bryggt på mjukt vatten, och om skillnaden blir stor kanske man ska dricka något annat te i stället? Det man kan göra åt sitt vatten (installera filter eller köpa flaskvatten) kostar antagligen en hel del pengar, så då kanske det skulle ge mer valuta för pengarna att köpa dyrare te för pengarna istället. Om man köper flaskvatten trots att det är rejält dyrt här i Sverige (i väldigt många andra länder brukar man ju kunna få en liter flaskvatten för nån krona) så är det inte säkert att det passar bättre för te (det kan vara hårt vatten, och om det är en plastflaska så har det mer eller mindre plastsmak.)

De gamla kineserna grubblade en hel del på vattenkvalitet, en del av deras råd är säkert goda, medan många känns svåra att förklara logiskt. Lu Yu, som levde mellan 733 – 804, vandrade runt i Kina i två år på en forskningsexpedition om te, och skrev sedan den första stora avhandlingen om te (茶經 – Chajing). Han säger att teet smakar bäst om det bryggs med samma vatten som teet bevattnats med. Det är förstås opraktiskt att förverkliga för oss (och inte alls bra för miljön), men en anledning till att han gillade det lokala teet bäst kanske var att det var färskast? (Whiskydrickare brukar för övrigt hävda att whisky skall spädas med samma vatten som whiskyn gjorts av, för att inte introducera andra smaker – vilket i och för sig är möjligt, men som med flera av de kinesiska te-tipsen för man förstås fundera över om det skulle hålla för ett blindtest.)
Lu yu tipsar också om att ta sitt tevatten från floder nere i dalen, där strömmen varken är för stark eller för svag, men att undvika vattnet längst ner i vattenfall. De råden låter ganska bra, stillastående vatten kan bli dåligt medan en för kraftig ström kan röra upp gyttja från botten.

Ett mer nutida kinesiskt trick för att påverka vattenkvaliteten är att att låta kol framställt av bambu ligga i tevattnet innan man använder det, eller doppa maifanstenar i teet. Maifan innehåller en massa olika mineral: kalk, järn, zink, selen, magnesium och koppar. I kinesisk medicin anses det vara hälsosamt. De två metoderna är dock överkurs för mig, jag nöjer mig med vanligt kranvatten, så länge jag inte har en naturlig källa bakom husknuten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: