Yokan

I Japan är de flesta sötsaker man stöter på baserade på azukibönor och socker – bönorna kallas även adukibönor ibland. Söt bönpasta rakt av, i kakor eller bröd, torkade bönkakor, eller yokan, en ganska hård böngele gjord på azukibönor, socker och agar-agar.
Yokan är mycket populärt att ge bort som present i Japan. Många västerlänningar har svårt att uppskatta smaken av bönor blandade med socker till fullo, men man vänjer sig.
Sötman passar perfekt till den ofta något beska smaken hos japanskt grönt te.
I Sverige kan man ofta hitta yokan i japanska butiker, och även en del butiker som säljer kinesisk mat.
Den sort som är mest lättillgänglig och billig i Stockholm är den från taiwanesiska Imei Foods – priset i de flesta butiker ligger för tillfället på 4,50 för en liten kaka, eller 28 för en påse med åtta.
yokan
Den röda sorten är den bästa, traditionell yokan med en del hela bönor i.
Den gröna sorten har fått färg och smak från grönt te-pulver, men den är inte lika bra – smaken är lite väl söt, och inte lika fyllig som den röda – den är inte gjord på azukibönor utan limabönor. Dessutom passar den inte lika bra till te, eftersom den redan innehåller te.

Annonser

Etiketter:

2 svar to “Yokan”

  1. Tekoppen Says:

    Intressant! Måste köpa dessa, de verkar jättespännande (och veganska).

  2. Tekoppen Says:

    Har provsmakat nu. Tyckte först: ”VAD ÄR det här?” Nu är jag fast! Supergott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: