Att köpa sencha

sencha
När man köper sencha, Japans vanligaste te-sort, så är det lätt att få en mindre bra produkt, åtminstone om man bara traskar iväg till sin lokala svenska tebutik och köper det de har på lager.

Det viktigaste att tänka på är att sencha måste vara färskt. Vanligt svart te kan man oftast glömma i en burk i ett år, och det kommer förmodligen att smaka rätt okej om man hittar det igen. Sencha däremot hör till de mest känsliga teerna.
Normalt är te mindre känsligt ju mer det har oxiderat (svart te är mer oxiderat än oolong, medan grönt te inte har oxiderat.) Japanskt grönt te är dessutom betydligt mer känsligt än kinesiskt grönt te – kinesiskt grönt te består oftast av hela teblad som har rostas i en wok-panna, medan japanskt grönt te ångas, så att de har en högre vattenhalt än kinesiskt grönt te. Bladen faller dessutom sönder i mindre bitar under processen med ångning och torkning i varmluft, vilket ger mindre delar som kommer mer i kontakt med syre.
Eftersom sencha är så känsligt så förpackas det normalt i vakuum eller i kväve, för att undvika att det utsätts för syre. Te som är förpackat så håller sig i ett halvår (en tidsperiod som anges av flera japanska tebutiker, t.ex. ippodo och maiko no cha). När en förpackning väl har öppnats bör teet förbrukas inom ett par veckor – jag har sett råd om mellan två och sex veckor, men enligt min erfarenhet är sex veckor i längsta laget.

Annat som man kan tänka på är när teet skördats – årets första skörd i slutet på april och början på maj är den bästa, och var det har skördats – te från Uji i Kyoto-trakten har t.ex. mycket gott rykte. Man kan förstås inte vara säker på att te är bra bara för att det skördats i Uji i början av maj, men det är ett gott tecken.

Om man nu går till sin lokala tebutik och ber att få ett hekto sencha så kan man vara ganska säker på att det inte kommer från Uji, och att det inte skördats i maj, utan att det snarare är ett lågbudget-sencha. Det är inte ens säkert att det kommer från Japan, utan det kan mycket väl komma från Kina, där det tillverkas en del te i japansk stil, men knappast av någon högre kvalitet.
Innan det kommer till tebutiken har det dessutom fraktats och hållits i lager hos en grossist, förmodligen på ett sätt som inte passar så bra för den känsliga senchan.
I tebutiken öppnas en stor förpackning, och gissningsvis kan det ta månader innan den är slut – om man inte köper sitt sencha inom några dagar efter att butiken har öppnat ett storpack så får man te som är gammalt och dåligt redan vid inköpet.

Om man ska köpa sencha i Sverige och vill ha det färskt så är det bästa sättet att köpa sencha i vanliga japanska hekto-förpackningar. I Stockholm kan man hitta sådana på butiker som säljer importerad japansk mat – Sun Ai, Japanska torget och JFK. Normalt är sådana förpackningar märkta med ett bäst före-datum. Själv tar jag inte risken att köpa sencha utan bäst före-märkning -det är inte så roligt att tvingas dricka upp gammalt tråkigt sencha.
Jag undviker dessutom att köpa sencha som bara har några månader kvar innan bäst-datumet – bäst före-datumet är ofta satt till ett år efter förpackningsdagen, ett halvår längre än den rekommenderade tiden jag nämnde ovan, och det kan hända att det har börjat tappa smaken innan ett år har gått.

(En parantes: Sencha kan lagras i ett halvår. Innebär det att man inte ska köpa sencha från årets första skörd senare än i november? Nä, de nyskördade bladen förvaras i ett kallt lager och görs i ordning efter hand, så det finns färskt sencha från maj-skörden året om!)

Det allra säkraste sättet att få gott sencha är dock att importera direkt från Japan – på så sätt kan man vara säker på att få sencha som är helt färskt, och att få det man betalar för, vare sig man skaffar relativt billigt te eller te av toppklass.

Det finns förstås internetbutiker som säljer sencha i länder utanför Japan, även i Sverige.
Själv vill jag dock inte te risken att beställa från en sådan butik – bland annat för att det är svårt att veta om butiken har så hög omsättning att teet inte legat i lager i flera månader.

En nackdel med att köpa te direkt från Japan är att man blir beroende av yenens kurs, speciellt tydligt nu när yenen på ett par månader ökat med mer än 50% mot kronan och är dyrare än någonsin – samtidigt är te fortfarande ganska billigt jämfört med t.ex. läsk eller öl, så man behöver inte ruinera sig för att få lite fint sencha.

Några av de japanska butiker som säljer sencha över internet är följande:

Ippodo. En tebutik som grundades 1717 i Kyoto och fortfarande finns kvar på nästan samma ställe – de flyttade tvärs över gatan 1864. Nu har de dock blivit en butikskedja som säljer te över hela Japan. För tillfället är det här den butik jag föredrar att köpa sencha från.
De fokuserar helt på traditionellt japanskt te och försöker inte kränga något annat. Sajten är den mest välgjorda av de som nämns här, och den som är smidigast att beställa från.
Möjligtvis är det en något opersonlig butik, som inte heller säljer något som sticker av från det traditionella.
Sencha erbjuds i sju kvaliteter, den dyraste kostar 2500 yen hektot, det billigaste 600 yen hektot. Själv föredrar jag nog den näst högsta kvalitén, ”kumpu”, som går på 2000 yen – ett te som smakar mycket umami (”den femte smaken”).
Jag gillar även deras bancha – ”wakayanagi”, som är billigt (450 yen) och påminner ganska mycket om de billiga sencha-sorterna man kan hitta i Sverige, men är mycket färskare!
Priserna är desamma på deras japanska och internationella sajt, förutom att de som befinner sig i Japan får betala japansk moms, 5%, så man kan vara säker på att inte bli uppskörtad.
Som hos många andra japanska nätbutiker kan frakt endast ske med EMS (japansk expresspost) och går därmed på ungefär 2000 yen, oberoende av om man beställer ett hekto eller ett kilo te.
Peketeringen är utmärkt, och rätt miljöförstörande – det medföljer teskopor i plast och mängder av broschyrer.

Hibiki-an. Ett teplantage i Uji som annars säljer till japanska te-uppköpare, men har börjat sälja direkt till kunder i utlandet över internet. Det är en väldigt driftig te-butik som bättre än någon annan japansk te-butik har förstått sig på internet och hur man gör business med utlandet – från google-reklam och te-recensioner på sajten, till grundlig te-information på sajten och sporadiska rapporter från arbetet på teodlingarna. Vid beställingar över 38 dollar ingår frakten.
Deras billigaste sencha ”Sencha Superior” är helt okej, men jag har fått godare te för ungefär samma pris på andra ställen. En butik som ippodo blandar dock te från flera olika odlingar för att det ska ha samma smak, år efter år, medan ett te som det här som kommer från en enda odling kanske kan variera mer?

Maiko no cha. En kooperativ butik grundad av te-odlare i Uji. Det te jag har beställt därifrån har varit utmärkt och prisvärt, t.ex. ”Maruyama” för 1500 yen hektot. De erbjuder dessutom vanlig flygpost som fraktalternativ, bra om man bara vill beställa ett hekto te.
Att de skickar med små kapslar med tepulver i alla beställningar gör att de känns lite mindre seriösa än Ippodo, men de har en rolig animerad berättelse om te för alla barn på sin sajt.
En liten varning: I ett mejl som de nyligen skickade ut till alla sina kunder berättade de att de planerade en kraftig prishöjning i januari 2009 för att inte konkurrera med sina återförsäljare utomlands. Just nu är priserna samma på deras japanska och internationella sajt, men det kan alltså komma att ändras. De erbjuder dock en rabatt på 35% det första halvåret 2009 till sina gamla kunder. Det tyder på en prisökning med över 35% på de ordinarie priserna!

[Uppdatering januari 2009: Nu har priserna på deras internationella sajt höjts med 35%, medan den japanska sajten (för kunder i Japan) har kvar de gamla priserna!]

O-cha. En amerikansk kille i japan som säljer te över nätet – han har dessutom ett te-forum, och butiken har ett gott rykte på internet. Jag har köpt en teskopa av trä och ett par tomma teburkar därifrån, dock inget te. Det te som säljs där verkar nämligen ha löjligt höga påslag – bl.a. säljer de det billigaste teet som Tsuen har (Tsuen är Japans äldsta tebutik, ännu äldre än Ippodo.)
På Tsuens hemsida är priset för ett hekto av det teet angett till 787 yen, medan o-cha tar 19 dollar, dvs. mer än dubbelt så mycket!

[Uppdatering januari 2009: Jag såg att O-cha hade tagit in fler teer från just Tsuen – påslaget ser ut att ligga kring 10 dollar på de flesta teerna därifrån – för mycket för att jag ska acceptera det, men andra kan säkert tycka att det är värt det för att få något speciellt te.]

Horaido och Kaburagi-en. Två gamla te-butiker som grundats på 1800-talet, och av allt att döma säljer fint te. Jag har dock inte beställt därifrån – deras sajter är inte speciellt välgjorda, och det verkar bökigt att göra en beställning – det går inte ens att skicka sitt kortnummer krypterat dit över internet, utan man måste mejla det (något som jag aldrig skulle göra med tanke på säkerhetsriskerna) eller faxa det.

Annonser

Etiketter:

2 svar to “Att köpa sencha”

  1. Tekoppen Says:

    Jättebra genomgång! Får jag länka hit från Texter om Te? Tycker att det här är precis vad som behövs. Själv känner jag mig i alla fall betydligt klokare nu.

  2. professorbalthazar Says:

    Tackar (^_^) och såklart gärna!

    Ganska mycket av det jag skrev ovan är en aning kategoriskt (delvis pga av blogginlägg måste vara korta) och kan ifrågasättas, men det är kul om mina erfarenheter kan vara till nytta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: