Bokreafynd 2009

Egentligen hade jag bara tänkt köpa en bok, men det blev fem.

  • Med livet som insats – en tegelsten med många bilder om Majakovskij. (98:-)
  • Mumiens blod – en ny svensk seriepocket, som verkar vara ett hederligt äventyr i fransk seriestil – för 39 spänn kan man chansa.
  • Suetonius kejsarbiografier – ett fin bok i Wahlström och Widstrands serie med översättningar från latin (89:-). Den verkade rätt trevlig när jag bläddrade i den.
  • I det heliga Rysslands tjänst – nån sorts rysk science-fiction-deckare, som det skrivits en del om på kultursidorna på sistone. (49:-)
  • Nu ska vi sjunga – boken som jag kom för att köpa – klassisk sångbok med med barnsånger av Alice Tegnér och andra, och bilder av Elsa Beskow. (99:-) Den ser ut precis som de gamla upplagorna, men när jag kom hem upptäckte jag att den skiljer sig på en punkt – ”Familjen krokodil” av Mart Gergårdh är censurerad! ”I niggerland händer ibland” har ändrats till ”I Afrikaland…”, och några strofer senare har ”niggerdoktor Pillerman” förändrats till djungeldoktor! Jag kan i och för sig förstå att man censurerar den här sången – man kan knappast sjunga originalet med sina barn eller i skolan, men själv hade jag föredragit att få boken exakt som den var när den kom ut 1943.  Boken innehåller för övrigt en del annat som borde korrigeras. Exempelvis står herr Kantarell och hänger i Enebacken medan fru Kantarell tar hand om hundra kanterellbarn. Till nästa upplaga förväntar jag mig en vers där Herr Kantarell tar ut sin pappaledighet!
Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: